Deploy apki w praktyczny spos贸b, bez szale艅stw

Hej!

Chcia艂bym uruchomi膰 apk臋 na domowym serwerze u kolegi w domu, w taki spos贸b, aby m贸c j膮 zdalnie rozwija膰/naprawia膰. Zastanawiam si臋 jak to sprytnie zrobi膰 oraz jak tym wygodnie zarz膮dza膰. Program wymaga dost臋pu do internetu, ale nie ma by膰 dost臋pny przez internet. Powiedzmy 偶e to lokalna baza danych z dost臋pem offline, kt贸ra czasem robi requesty do Internetu. Kwestie, kt贸re wydaj膮 mi si臋 problematyczne to:

1. Jak przygotowa膰 sobie po艂膮czenie zdalne, aby w przysz艂o艣ci m贸c zajrze膰 na serwer zdalny. Pewnie nie b臋d臋 mia艂 do dyspozycji publicznego IP. Natomiast mam jakiego艣 VPSa od Oracle, wi臋c mo偶e go u偶y膰 doVPNa lub czego艣 prostszego? (proxy ssh? nie znam narz臋dzi)
  2. Jak zarz膮dza膰 logami? Chodzi mi o dobre praktyki. Apka jest napisana w node przeze mnie, jeszcze nie doda艂em modu艂u logowania, ale chcia艂bym p贸藕niej wiedzie膰 co tam si臋 dzieje. Gdzie przechowywa膰 logi? W katalogu apki? Gdzie艣 w /var? Gdzie takie rzeczy powinno si臋 ustawia膰? W pliku konfiguracyjnym, czy pobiera膰 艣cie偶k臋 z venv? Czy s膮 jakie艣 fajne narz臋dzia do automatycznego czyszczenia log贸w, aby nie zapcha艂y ca艂ej maszyny, czy apka musi to robi膰 sama?
  3. Jak praktycznie aktualizowa膰 apk臋, je艣li zdecyduj臋 si臋 u偶y膰 dockera? Kiedy艣, gdy docker hub by艂 za free, to mo偶na by艂o tam pcha膰 obrazy i p贸藕niej je pobiera膰 na maszynie produkcyjnej. Jakie mam dzisiaj opcje? Chyba github pozwala przechowywa膰 jako艣 obrazy. Czy najlepiej po prostu przesy艂a膰 Dockerfile i budowa膰 obraz na miejscu? Nie szukam rozwi膮zania w pe艂ni automatycznego, mog臋 si臋 po艂膮czy膰 na serwer SSH i r臋cznie wykona膰 potrzebne operacje, ale nie wiem jak to wygodnie ogarn膮膰.

Pomocy!

1. O ile.kolega nie ma.nic przeciwko temu 偶e b臋dziesz mia艂 dost臋p do jego sieci to Tailscale albo NetBird.
  2. Je艣li u偶yjesz Docker jak sugerujesz w 3. to logi sam Docker b臋dzie przekazywa艂 wi臋c p贸ki plujesz na stderr to masz temat ogarni臋ty.
  3. Hub jest dalej za free. GitHub te偶 dzia艂a (przynajmniej dla publicznych repo). Wi臋c kwestia preferencji.

Reactions: :green_heart: 脳1 (Hagis :penguin:)