EventSpace

Mam taki pomysł by ułatwić nieco organizowanie przestrzeni spejsowej pod wydarzenia. Tak jak ja to widzę mamy głównie dwa rodzaje cyklicznych wydarzeń które wymagają jakichś przygotowań:

1. Gadające głowy
  2. Warsztaty

Co do 1 to mamy projektor i mamy mikrofony, ale za każdym razem trzeba podłączać mikser, Capture Card, itp. itd. Mój pomysł jest taki by zrobić zestaw na stałe:
a) odbiorniki od mikrofonów wpięte w mikser na stałe, mikser wpięty na stałe do wzmacniacza, kolumny na stałe powieszone tam gdzie ekran rzutnika + druga para powieszony gdzieś bardziej z tyłu lub na suficie.
b) obraz który będzie szedł na rzutnik dać do splittera i wyprowadzić go na telewizor który zamontujemy na kolumnie by ludzie z tyłu lepiej widzieli oraz na Capture Card do nagrań/streamingu
c) obok projektora pod sufitem zamontować kamerę na stałe do nagrań/streamingu i podłączyć do niej Capture Card lub kabel USB
d) wyjście z a) b) i c) podłączyć do komputera który będzie gdzieś stał na stałe i będzie miał skonfigurowanego OBS tak by to wszystko móc nagrywać/streamować

Co do wydarzeń typu 2 to głównie modyfikacja powyższego punktu c) o podłączenie do splittera również telewizora w przestrzeni warsztatowej tak że obraz może być jednocześnie na projektorze i na tym telewizorze dla wygody uczestników.

Kolejnym krokiem może być przearanżowanie przestrzeni pod oknem jeśli będzie taka potrzeba.

PXL_20231119_121308850.MP.jpg

Reactions: :mechanical_arm: ×3 (Leszek, 𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻, bartykraus) · :+1: ×4 (Koburzasty, Leszek, RafaAutomation, bartykraus) · :heart_on_fire: ×2 (𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻, arkadio :anchor:)

@arkadio :anchor: dla zwrócenia uwagi

CC @Xorboo @Leszek @Mateusz Bełczowski @Andrzej Piotrowski

no i @Marcin Młyński

Czego potrzebujesz?

uchwytu na kamerę? ludzi do przetestowania czy to zadziała? ludzi do pomocy ogarnięcia tego wszystkiego? kogoś kto uchwyty na kolumny ogarnie/zaprojektuje/whatever?

kogoś kto nam OBS łądnie ogarnie z jakimiś scenkami, szablonami, itp.?

pewnie jednego wolnego kompa ale to może z ktoregoś z tych namiejscu wystarczy

na tym bialym laptopie instlaowalem obs, ale mozna tez na bandziorze.

@Ivan | Brayton Power pomożesz zawiesić TV? Ewentualnie @Koburzasty ?

bardzo zacna idea z event space’em. Mam takie małe podstawki pod głosniki gdzieś - powinny pasować pod te brązowe głośniki

no i gicio.

ja mam sporo pozostalości po suchej zabudowie. Tylko nie wiem na co nam to :slightly_smiling_face:

@Asia_Lena a masz system zeby wykorzystać Twoje pasy albo coś innego na montaz TV do naszego słupa?

I don’t want to go to hackerspace for only this one reason. Could I also deliver the ladder for example?

Reactions: :grinning_face: ×2 (Andrzej Piotrowski, Leszek)

@Magda Rusak-Kodzis kiedyś wspominałaś, że masz na zbyciu stelaż do montażu TV, to aktualne?:>

Uchwyt na tv będzie najlepszy :wink:

Tylko tam nie mozemy wiercic chyba, bo to komin.

b) jeszcze w calem można OBS output streamować na telewizor - potencjalnie nie tylko prezentację, a jeszcze obraz z kamerą, te szablony etc

c) do kamery było by idealnie dodać zasilanie, bo na jednej baterii ona wytrzyma 1.5-2 godz - za mało na pełne GVT na przykład. Wymiana baterii pod sufitem każdy raz to ciężko :sweat_smile:

d) z OBS nic bardzo ciężkiego, można zawsze zacząć z prostego wideo, potem dodać różne szabłony jakie potrzebujemy

||that would be a lot of wires everywhere :upside_down_face:||

Reactions: :+1: ×2 (Koburzasty, DoomHammer)

Ja zaproponuje przede wszystkim określenie stałych punktów wpięcia - pokminić, gdzie te przedłużacze i kabelki pod to wszystko fajnie byłoby mieć. To jedno, a drugie wszystkie niezbędne graty trzymać w jednym miejscu (z tym sie staram ale zawsze okaże się, że coś gdzieś trzeba jednak szukać bo dostało nóg)

Reactions: :+1: ×3 (Koburzasty, DoomHammer, Asia_Lena)