Mam taki pomysł by ułatwić nieco organizowanie przestrzeni spejsowej pod wydarzenia. Tak jak ja to widzę mamy głównie dwa rodzaje cyklicznych wydarzeń które wymagają jakichś przygotowań:
Gadające głowy
Warsztaty
Co do 1 to mamy projektor i mamy mikrofony, ale za każdym razem trzeba podłączać mikser, Capture Card, itp. itd. Mój pomysł jest taki by zrobić zestaw na stałe:
a) odbiorniki od mikrofonów wpięte w mikser na stałe, mikser wpięty na stałe do wzmacniacza, kolumny na stałe powieszone tam gdzie ekran rzutnika + druga para powieszony gdzieś bardziej z tyłu lub na suficie.
b) obraz który będzie szedł na rzutnik dać do splittera i wyprowadzić go na telewizor który zamontujemy na kolumnie by ludzie z tyłu lepiej widzieli oraz na Capture Card do nagrań/streamingu
c) obok projektora pod sufitem zamontować kamerę na stałe do nagrań/streamingu i podłączyć do niej Capture Card lub kabel USB
d) wyjście z a) b) i c) podłączyć do komputera który będzie gdzieś stał na stałe i będzie miał skonfigurowanego OBS tak by to wszystko móc nagrywać/streamować
Co do wydarzeń typu 2 to głównie modyfikacja powyższego punktu c) o podłączenie do splittera również telewizora w przestrzeni warsztatowej tak że obraz może być jednocześnie na projektorze i na tym telewizorze dla wygody uczestników.
Kolejnym krokiem może być przearanżowanie przestrzeni pod oknem jeśli będzie taka potrzeba.
uchwytu na kamerę? ludzi do przetestowania czy to zadziała? ludzi do pomocy ogarnięcia tego wszystkiego? kogoś kto uchwyty na kolumny ogarnie/zaprojektuje/whatever?
b) jeszcze w calem można OBS output streamować na telewizor - potencjalnie nie tylko prezentację, a jeszcze obraz z kamerą, te szablony etc
c) do kamery było by idealnie dodać zasilanie, bo na jednej baterii ona wytrzyma 1.5-2 godz - za mało na pełne GVT na przykład. Wymiana baterii pod sufitem każdy raz to ciężko
d) z OBS nic bardzo ciężkiego, można zawsze zacząć z prostego wideo, potem dodać różne szabłony jakie potrzebujemy
Ja zaproponuje przede wszystkim określenie stałych punktów wpięcia - pokminić, gdzie te przedłużacze i kabelki pod to wszystko fajnie byłoby mieć. To jedno, a drugie wszystkie niezbędne graty trzymać w jednym miejscu (z tym sie staram ale zawsze okaże się, że coś gdzieś trzeba jednak szukać bo dostało nóg)