Fala za Falą 2

@dreat jakiś czas temu wrzucił taki filmik jak na załączniku. Rozumiem, że budujemy toto, pytanie tylko w którym wariancie?

CC @bartykraus @filipwgrabowski

RPReplay_Final1665409621.mp4

Reactions: :mechanical_arm: ×4 (dreat, Leszek, arkadio :anchor:, bartykraus)

jakby co to mogę pomóc z kodem do tego. Rozumiem, że te impulsy świetlne są wyzwalane jakimś dźwiękiem? Ewentualnie akcelerometrem. Generalnie banalna sprawa to jest.

dźwiękiem

Wydaje mi sie ze to jedno z gongiem co go pani uderza to akcelerometrem bedzie

myślę że ta sama płytka co do parasolek da radę tuaj bo też ma mikrofon wbudowany :slightly_smiling_face:

mikrofon, akcelerometr, mamy to :slightly_smiling_face:

tak, ta sama płytka wystarczy. Co więcej. Nawet nie trzeba specjalnie kodu pisać, bo jest już taka aplikacja, którą można wrzucić na prawie dowolną płytkę z prawie dowolnymi ledami i ją z poziomu przeglądarki lub telefonu skonfigurować, aby wyświetlało się to co się chce i wyzwalało za pomocą różnorodnych wyzwalaczy, w tym też i akustyczne.

ostatnio się tym bawiłem i całkiem fajne to jest

A jest opcja zrobić gniazdo jack, żeby można było wpiąć jakiś inny instrument np. gitarę, bas lub klawisze? Wtedy można byłoby ustawić kolory np. pod dany dźwięk: A, B, H, C, C# itd.

Reactions: :green_heart: ×1 (DoomHammer) · pink_heart ×1 (DoomHammer)

standrdowo to tam się podłącza mikrofon i mikrofon reaguje na różne dźwięki

O ja umiem troche C#

Reactions: :laughing: ×1 (mw)

tutaj jest przykłądowy filmik jak to prosto zrobić https://www.youtube.com/watch?v=_jZRzWsw8gs

do tego myślałem raczej o MIDI i DAW, ale pomysł też ciekawy, możemy rozkminić w ramach kolejnego projektu (a ten uprościć do mikrofon + LEDy)

@mw tylko ta płytka z wbudowanym majkiem to nie jest ESP, a WLED chyba tylko na ESP chodzi

ale też do rozkminienia

no właśnie nie wiem czy to pójdzie na tej płytce. Ale jeśli by nie poszło to jakby co bym dał radę napisać program do tego efektu świetlnego wyzwalanego jakimiś dźwiękami. Myślę, że to nie był by problem.

A, @bartykraus w sumie różne kolory pod różne dźwięki to się da też z mikrofonu

nie trzeba jacka

jeśli chodzi o rozróżnianie tonów i im przypisywać jakieś kolory czy efekty to może to być trochę problematyczne, bo chyba trzeba by robić transformate Fouriera z odczytanego dźwięku. A nie wiem na ile szybki jest procesor w na takiej płytce żeby taką transformatę policzyć. Możliwe, że by dał radę. Trzeba by to sprawdzić.