GVT: Games & Visuals Trójmiasto

Podsumowanie wczorajszego spotkania Gejm Inicjatywa INICJACJA z 11.10.2023:
Jest inicjatywa i jest chęć, przegadaliśmy podstawowe tematy i ogólną wizję, która zakładamy, że jest elastyczna i zależna od tego co będzie się działo na spotkaniach.
ISTOTNE jest to, że nie chcemy zamykać się na samą gejm developerkę i chcemy zrzeszać ludzi z szerokiego grona sztuk multimedialnych (grafika, animacja, film, muzyka, design, pisanie, etc.) jako, że to wszystko się łączy, a ludzie mogą dzięki temu poznać kogoś z kim zrobią coś ciekawego.

Formuła spotkań: Raz w miesiącu, na zmianę meetup (najlepiej 3 prelekcje, w tym jedna typu postmortem [historia stworzenia projektu + wnioski od twórców]) z dniem projektowym

Pierwszy termin: Celujemy w środek/drugą połowę listopada, aczkolwiek trzeba pamiętać, że comiesięczne daty powinny być jakoś podobne i nie wbijać w grudniowe święta. Więc raczej przed 24tym.

Możliwości prelekcyjne: Tu musimy podłubać najpierw po znajomych i znajomych znajomych, i po ustaleniu terminu spotkania ustawić na gotowo

Możliwości promocyjne (marketing): Początkowo chcemy się skupić na przygotowaniu spójnej identyfikacji wizualnej - jakieś szablony pod podstawowe rodzaje grafik. Pomysł jest taki, aby zrobić szablony, w które możemy wrzucać co spotkanie inną grafikę, przygotowaną przez kogoś (zawsze innego) kto chce się w ten sposób ze swoimi pracami pokazać - oczywiście jasno określamy kto grafikę przygotował.
Tematy marketingowe ograniczymy początkowo do discorda, socialów i współpracy z innymi organizacjami.
Sponsoring jest do rozważenia (myślałem o podejściu typu, dajecie nam baner, mówimy że sponsorujecie ale dajecie nam na pizze i piwo), ale to raczej na dzieńdobry się nie zadzieje.

Reactions: lost_soul ×3 (DoomHammer, Leszek, bartykraus)

DO ZROBIENIA:

1. Przede wszystkim trzeba wykombinować chwytliwą nazwę na event
  2. Mając nazwę będzie do zrobienia identyfikacja graficzna, określenie pierwszej daty na sztywno i zaklepanie prelegentów
  3. Lecimy z ogłoszeniem i promocją

Ja w międzyczasie postawię na HS3 github repo pod ten projekt (tu się muszę jeszcze rozeznać z chłopakami jak)

@Carmen i @Goggi dzięki za wczorajszą aktywność i chęć niesienia dobrej nowiny w temacie :wink: (innym za robienie tłumu i udział w dyskusjach też dziękuję bo było to bardzo przydatne uważam, ale oficjalnie nie braliście udziału :face_with_tongue: )

Reactions: :heart: ×4 (Goggi, DoomHammer, RafaAutomation, bartykraus)

Ad 1, pierwsze z głowy propozycje by nie było pusto:

Pixel Pushers
Bit Makers
Visual Wizards
TGV: Trójmiasto Gamedev and VFX group

odnośnie prelegentów: nominuję @KK bo bym chciał posłuchać o kulisach powstawania gry Dread

Reactions: :heart_on_fire: ×2 (KK, arkadio :anchor:)

with great pleasure

Reactions: pink_heart ×3 (DoomHammer, Leszek, arkadio :anchor:)

co do kolizji z innymi wydarzeniami: na razie sugeruję łapać co popadnie, a jak już zaklepiemy większą miejscówkę to robienie dwóch wydarzeń na raz nie powinno być tak dużym problemem (przynajmniej fizycznie, bo wiadomo że koncepcyjnie to by się zawsze chciało być na obu :P)

@arkadio :anchor: nie wiem czy 3 prelekcje to nie przesada; zawsze dobrze by był też czas na luźne mizianie się i dyskusje w kuluarach. start o 18 + 3 x 45 minut + czas na zmianę prelegentów, zapowiedzi, itp. i robią się okolice 21-22, a to dopiero koniec części oficjalnej

IMO formuła PyGda, czyli dwie pełnoformatowe prelekcje (albo prelekcja + kilka lightningów) a póxniej spontan daje świetną energię

no i ze swojej strony dorzucę też że w HS3 jest potencjał gejmersko-hackerski, czyli robienie gier na rzeczach dostępnych na miejscu: C64, stare Apple, matryce LED, paski LED, Badger, ramię robotyczne, wykorzystanie plotera do produkcji plansz/planszówek/żetonów, drukarki 3d, … (no i biblioteka planszówek też jest)

Reactions: :heart_on_fire: ×1 (arkadio :anchor:)

a dla czilowania zawsze można odpalić Warcraft 2 na iMaku czy co innego :wink:

faktiko, dobrze rozprawiasz z tym i będziemy musieli mieć to na uwadze, dzięki!

a, no i jak potrzeba kickstart, to IMO prelekcja o blenderze i pajtonie z PyGda jest jak najbardziej spoko by ją powtórzyć :wink:

To jest jakby ostateczna ostateczność :grinning_face_with_smiling_eyes:

no to tak jeszcze na szybko z propozycji @kodama i badania nad Game Design

Reactions: :heart_on_fire: ×1 (arkadio :anchor:)

VEMC: Visual Entertainment Media Creators - bracki mi podrzucił i przyznaje, że rozwiązuje główny zarzut do innych pomysłów, czyli sugerowanie ograniczonej tematyki. I jeszcze jakoś kojarzy mi się z tym <3:

Reactions: :videocassette: ×1 (DoomHammer)

Myślę, że online jest opcją najwyżej w nagłym wypadku. Co do mieszanych to jak najbardziej. Tematyczne to była po prostu propozycja i nie koniecznie na od początku.

Halo halo, sorka, że mnie nie ma ale sie pochorowałem i troche przez to nie ogarniam. Postaram się max jutro wieczór wrzucić 3 nazwy do zagłosowania. Co przejdzie to przejdzie i gitara, możemy działać dalej.

Reactions: :people_hugging: ×2 (DoomHammer, bartykraus)

Wybaczcie taki delay, ale nie mogłem się pozbierać. W końcu wziąłem od każdego coś dobrego i sklepałem w te kilka poniższych propozycji. Wrzucam na #ogólne​:speaking_head: i tam głosujemy.

Głosujmy!
:one: GVT: Games & Visuals Trójmiasto
:two: VECT: Visual Entertainment Creators Trójmiasto
:three: CMP: Creative Media Producers Trójmiasto
:four: TGI: Trójmiejska Game Inicjatywa
:five: GIT: Game Inicjatywa Trójmiasto

jeśli nie ma lepszych propozycji to proponuję 16.11 na inaugurację

Reactions: :saluting_face: ×1 (arkadio :anchor:)

Myślę, że jest to dobra propozycja.