HS3 Repair Cafe

Od jakiegoś czasu gadaliśmy o tym by odpalić w HS3 Repair Cafe.

Co?

O co chodzi? W skrócie: któregoś pięknego dnia otwieramy drzwi do HS3 i pozwalamy ludziom z okolic wpaść ze swoim starym sprzętem, meblami, czy ciuchami i pomagamy im nadać ww. drugie życie.

Pomyślałem że w sumie fajnie by to było połączyć z innymi fajnymi inicjatywami czyli DI.Day (Digital Independence Day) na którym pomagamy przejść na usługi, oprogramowanie i sprzęt nie będące pod kontrolą osób trzecich (zwykle Big Techów poniewierających nasze prawa) oraz EndOf10 który ma pomagać ludziom z Windows 10 wykorzystanie ich komputerów w lepszy sposób dzięki wolnemu oprogramowaniu.

Kiedy?

W związku z tym chciałbym żebyśmy robili taką akcję idealnie raz w miesiącu w pierwszą niedzielę. Myślę że byśmy mogli wystartować od sierpnie jeśli znajdziemy ~5 osób chętnych.

Atrakcje

My zapewniamy stronę Repair. Żeby zapewnić również stronę Cafe myślałem by dogadać się z którąś z okolicznych kawiarni żeby wpadli do nas z kawą i ciachem.

Promocja

Jako że temat ma zasadniczo celować poza grono HSowe, głównie do mieszkańców Strzyży, na pewno przyda się promocja w okolicy. Na dobry początek pewnie wystarczą plakaty i ulotki.

Inspiracje

3 Likes

Gdybyśmy ruszyli to proponuję pierwszy strzał zrobić 02.08.2026 w godzinach 14-18.

Ale najpierw zbierzmy listę obecności kto by mógł siedzieć na miejscu i pomagać (niekoniecznie cały ten czas):

Gdybyśmy chcieli uderzać do pobliskich kawiarni to widzę następujące opcje:

• Pub Spółdzielnia
  • Cukiernia Baccate
  • Marmolada, Chleb i Kawa
  • knajpa naszego dostawcy Club* Mate