Od jakiegoś czasu gadaliśmy o tym by odpalić w HS3 Repair Cafe.
Co?
O co chodzi? W skrócie: któregoś pięknego dnia otwieramy drzwi do HS3 i pozwalamy ludziom z okolic wpaść ze swoim starym sprzętem, meblami, czy ciuchami i pomagamy im nadać ww. drugie życie.
Pomyślałem że w sumie fajnie by to było połączyć z innymi fajnymi inicjatywami czyli DI.Day (Digital Independence Day) na którym pomagamy przejść na usługi, oprogramowanie i sprzęt nie będące pod kontrolą osób trzecich (zwykle Big Techów poniewierających nasze prawa) oraz EndOf10 który ma pomagać ludziom z Windows 10 wykorzystanie ich komputerów w lepszy sposób dzięki wolnemu oprogramowaniu.
Kiedy?
W związku z tym chciałbym żebyśmy robili taką akcję idealnie raz w miesiącu w pierwszą niedzielę. Myślę że byśmy mogli wystartować od sierpnie jeśli znajdziemy ~5 osób chętnych.
Atrakcje
My zapewniamy stronę Repair. Żeby zapewnić również stronę Cafe myślałem by dogadać się z którąś z okolicznych kawiarni żeby wpadli do nas z kawą i ciachem.
Promocja
Jako że temat ma zasadniczo celować poza grono HSowe, głównie do mieszkańców Strzyży, na pewno przyda się promocja w okolicy. Na dobry początek pewnie wystarczą plakaty i ulotki.
Inspiracje
- golebnik: "9 maja po raz drugi będzie w Krakowie Repair cafe…" - Mastodon Poland
- https://www.repaircafe.org/en/visit/
- Repair Café - Wikipedia
- Dublin Maker: "For June's edition of our Repair Café series with…" - mastodon.ie
- Repair Café @ Stoneybatter Festival by Tog Hackerspace Tickets, Saturday, June 20 • 2 PM - 6 PM | Eventbrite