HSdeck

Mobilny kontroler chaosu

0Zl9WtTc.jpg

Reactions: cyber ×1 (DoomHammer) · bourne ×2 (unsolaci, Ijon Tichy)

OK, podsumowanie tego co było i w sumie też tego, co będzie:

1. Szukaliśmy celu budowy HSDecka. Ja szukałem głównie tego, czego można się przy okazji nauczyć. Chciałem by projekt nie prowadził tylko do powstania jednej czy dwóch sztuk. Przede wszystkim powinien uczyć rozumienia całego procesu, tego co jest istotne przy budowie i jak dostosować to do swoich potrzeb. Czyli zamiast samego decka, uczyć…metodologii? No jakoś tak… Z kolei @Leszek zaproponował cel praktyczny. Wskazał na potrzeby HS3 i projektów w nim bytujących, jak łódź podwodna. Po czasie dodać do tego mogę festiwal światła.
  2. Chciałem, aby projekt prowadził do wykorzystania maksymalnej ilości elektrośmieci, w celu promocji recyklingu i upcyklingu. Dlatego omawialiśmy też różne opcje wykorzystania komponentów wyciągniętych z zepsutych laptopów, tabletów, telefonów itd.
  3. Zastanawialiśmy się nad tym, jak to to miałoby wyglądać. Przy okazji omawialiśmy różne widziane w sieci koncepcje + odbyła dyskusja nad wykorzystaniem elementów retrokomputerów i innych podobnych wynalazków ze strychu.

Ostatecznie, w głowie siedzą mi trzy koncepcje:

• cyberdeck jako prosty panel z ekranem i klawiaturą mechaniczną
  • cyberdeck jako wygodna konsola półmobilna
  • cyberdeck jako stacjonarny panel dostępowy/access point

Wymagania dodatkowe:

• możliwość czytania kodów kreskowych (Leszek)
  • światełka w ilości zawstydzającej miejską choinkę (ja)

Przestrzeń edukacyjną widzę na tych płaszczyznach:

• standardy ekranów, rozpoznanie, odpalanie
  • zasilanie, standardy, bezpieczeństwo, wyliczanie zapotrzebowania
  • urządzenia wejściowe, budowa nowych, recykling i reverse engineering starych urządzeń
  • budowa, w tym 3d, laser i cnc
  • system i zarządzanie całością
  • płytki elektroniczne, projektowanie i wykonanie

Wcześniejsza dyskusja odbywała się tu: Discord

Jest i wydarzenie :slightly_smiling_face:

Potrzeby na dziś:

• kable i taśmy LVDS do monitorów

Z racji tego, że konfiguracje owych są BARDZO różne jeśli chodzi o mixy zakończeń, będziemy wdzięczni za każdą dostępną konfigurację:

• taśmy z jednostronnym lub dwustronnym zakończeniem wtykiem metalowym
  • taśmy połączeniowe do monitorów w konfiguracjach 30, 40 i 30/40pin
  • inne dostępne luźne części

A więc utworzyłem projekt tutaj. Możecie oznaczyć osoby potencjalnie zainteresowane lub mogące pomóc?
@cb1t @Leszek @DoomHammer

Also, jutro przywiozę cyberdecki do HS3

skąd się takie taśmy bierze w ogóle?

i co będzie sterownikiem?

sterowniki można kupić, nawet dość tanio - problemem jest różnorodność kabli…

taśmy/kable bierze się np. z niesprawnych ekranów i laptopów - w monitorach zazwyczaj LCD łączy się bezpośrenio z płytą sterującą, ale w innych przypadkach konieczne jest wyprowadzenie łącza

są dodatkowe ograniczenia, ale w tej chwili listuję wszystkie problemy, nie rozwiązując ich jeszcze
przy czym problem z podłączeniem do sterownika utrudnia sprawdzenie stanu ekranu oraz kompatybilności sterowników jakie mam

no i jakby ktoś miał tablet “na straty”, to chętnie przyjmę w ramach projektu, bo moje się skończyły…
wpadłem na kilka pomysłów co można zrobić, a czego ja nie zrobiłem rozbierając swoje tablety

tzn ja ten temat researchowałem, i nie byłem zadowolony z rezultatów.

Sterownik kosztuje 50-100zł, nie masz gwarancji że z danym ekranem zadziała, i te przeklęte taśmy…

z tego co wiem, nie ma nawet kilku standardów na to - każdy producent ma po prostu własny. Ale moge się mylić.

mamy w HSP z 10 ekranów co mają ok 10.1", ale bez sterowników, i z jakimś przeklętym złączem.

Tzn ja znalazłem dużo odpowiedzi. Przede wszystkim są dwa główne standardy, ale ograniczeniem sterowników może być to jakiego napięcia potrzebuje sam ekran. W związku z tym, może się okazać, że sterownik jest prawidłowy, ale nie włącza się bo działa zabezpieczenie. To da się obejść i mam nawet pomysł jak, ale jednak mam ekrany spełniające wymagania, których nie jestem w stanie podłączyć przez brak taśm…

Zrobiłem nam moodboard: https://hackmd.io/@i0BXhmziRWeQZR785IEq3w/SyLlj01AC/edit

pozwolę sobie też zaprosić @Drygol , jak Ci się nie spodoba to możesz się “odłączyć” od wątku

Reactions: :+1: ×1 (Drygol)

Od siebie dodam że te sterowniki oparte o chip Realteka (bo zakładam że o takich mówicie) to wcale tak tanio nie wychodziły przynajmniej jeżeli mowa o LCD od starszych IPAD`ów - cenowo to 25 do 100 EUR. I jeszcze jedna uwaga co do użycia retrogratów. Ja tu raczej widzę że aktualnie tylko klawki od starych PC a i z tym się powoli robi krucho.

Niekoniecznie tylko to. Można wykorzystać membranowe klawiatury wbudowane w lapki, nie wspominając o tych będących elementami starych komputerów i elektrycznych maszyn do pisania. To element, który nie był często wykorzystywany, choć jak najbardziej może być

Dodatkowo można wykorzystywać inne elementy. Ja sam teraz badam możliwość użycia płyty głównej laptopa, który okazuje się, że poszedł na rozbiórkę, choć możliwe, że nie był zepsuty. Choć jako regułę w projekcie bym to wykluczył, bo to podpada bardziej pod kategorię napraw niż recyklingu.