Infratruktura Sieciowa Spejsu -- Nowy Ład

Eksperymentowałem ostatnio trochę z naszą infrastrukturą i z rzeczami które mnie denerwują jak np. hosting e-mail lub jego brak.

Doszedłem do dość obiecujących wyników i chciałbym pomału iść w rozwiązanie “oficjalne”. Natomiast mam kilka wątpliwości którymi bym chciał się podzielić. Mam nadzieję że mi pomożecie.

Tl;dr: postawiłem nam Spejs Klaud z LDAP, OIDC, e-mail (Postfix + Dovecot2 + Roundcube), NextCloud (do dokumentów, plików, itp.), Forgejo (jako zamiennik GitHub) i paroma innymi. HomeAssistant też jest z tym spięty więc teraz zamiast jednego wspólnego konta każdy będzie miał swoje.

Tl; jeszcze bardziej dr: każdy w Spejsie dostaje jeden login i jedno hasło i ma mnóstwo fajnych usług sieciowych z dostępem po tych danych.

Docelowo będziemy dodawać więcej usług zintegrowanych z powyższymi plus możemy się pokusić o takie rzeczy, że jak ktoś się loguje do spejsowego laptopa to od razu w katalogu domowym ma wszystkie swoje pliki z NextCloud, itp., Sky is the Limit.

Cała ta infra póki co stoi w poddomenie s.hs3.pl ponieważ nie wiem dlaczego.

I teraz pierwsze pytanie: jakie adresy chcielibyście mieć? Czy lepszy jest dreat@costam.hs3.pl czy lepszy jest dreat@hs3.pl ? Uwaga: jeśli chcemy mieć wszyscy adresy bezpośrednio w @hs3.pl to trzeba będzie też kontakt@hs3.pl przenieść na nasz serwer. Technicznie nie jest to duży problem, ale jak to z mejlem bywa przez jakiś czas mogą być jaja z dostarczalnością wiadomości.

Druga rzecz powiązana: czy chcemy postawić własny serwer DNS. W zasadzie jak zacząłem to pisać to doszedłem do wniosku, że nie mam tu za dużo do dodania, bo to jest trochę rzecz zależna od wyników poprzedniego pytania. Możemy do tego wrócić później.

P.S. Jak ktoś chce potestować co tam mamy to zapraszam na priv.

PYTANIE 1: Chcesz mejla ksywka@mail.hs3.pl czy ksywka@hs3.pl ?

Reactions: :mechanical_arm: ×5 (dreat, Ninufar (Marta), szmktk, wiczi, 𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻) · :heart: ×2 (Ninufar (Marta), szmktk) · :tada: ×2 (Ninufar (Marta), unsolaci) · :fire: ×1 (JD)

Calling @admin , @0x200 - Mecenas , @0x80 , @0x10

W ciągu kilku lat przeszedłem ewolucję od “nigdy nie będę hostował własnego e-maila” do “wow, wreszcie to kumam, może teraz zacznę hostować wszystkie swoje emaila w ten sposób”. Dziękuję Big Techom za tę wspaniałą podróż!

Reactions: xD ×4 (dreat, nikisaku, szmktk, bartykraus) · :sparkling_heart: ×6 (Xinef, nikisaku, wiczi, Adam.Okoń, 𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻, bartykraus)

Vote ksywka@hs3.pl - krótsze lepsze, liczy się technika, nie rozmiar

Reactions: :pinching_hand: ×1 (DoomHammer) · :+1: ×7 (Xinef, JD, Ninufar (Marta), szmktk, Tymo, wiczi, Frh) · :-1: ×1 (Hagis)

Reactions: yes ×1 (DoomHammer) · gopher ×1 (𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻) · :face_holding_back_tears: ×1 (Ivan | Brayton Power)

jeżeli Cię to jara, ale dbanie o to, żeby Twoje masowo wysyłane wiadomości dochodziły… to nie jest opcja do self-hosta

Reactions: :index_pointing_up: ×1 (szmktk)

no właśnie wychodzi na to że not qute, ale tak, też tak myślałem

jak ze wszystkim pewnie, możesz mieć po swojemu albo wygodnie :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ja bym zostawił @h3.pl dla bardziej oficjalnych maili, a nie dla każdego. Pewnie na razie jest tylko kontakt@h3.pl, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby na różne imprezy robić osobne oficjalne maile, które ostatecznie wpadają do jednej skrzynki.
Dla ludzi to może coś jak hagis@hacker.hs3.pl albo @user.hs3.pl

ok, to teraz combat @nikisaku vs @Hagis :penguin: i zwycięzca decyduje o adresie :grinning_face_with_smiling_eyes:

Reactions: :crossed_swords: ×1 (@vi:unsola.ci)

Spotkamy się w oktagonie

Zrób po prostu reaction battle i oddajmy to w ręce demokracji xD

Reactions: :mechanical_arm: ×1 (Hagis :penguin:)

tak, to będzie, będą też aliasy indywidualne i grupowe

Reactions: xD ×1 (nikisaku) · :face_blowing_a_kiss: ×1 (nikisaku)

Niby zgodzę się, że krótsze lepsze, ale pewnie z maila hackerspace’owego dużo korzystać nie będę :stuck_out_tongue:

Natomiast self-hosting ciekawy temat. Ogólnie sam nad tym myślałem na własne potrzeby, poniekąd żeby Google nie kontrolowało mojej poczty, a poniekąd dlatego, że fajnie byłoby sobie do każdej strony internetowej wymagającej subskrypcji/rejestracji z podaniem e-maila, generować indywidualny adres e-mail, to jak mi kiedyś spam zacznie przychodzić na danego maila to będę wiedział która strona ‘wyciekła’, i wystarczy ten jeden adres e-mail zresetować :slightly_smiling_face:
Plus pozwoliłoby to dużo łatwiej sortować emaile, bo będę wiedział, że wszystkie emaile przychodzące na jeden konkretny adres są ze sobą powiązane, nawet jeśli nadawca się zmienił (zresztą sortowanie po domenie nadawcy ma różne inne wady).

Akurat przymierzam się do stawiania serwera domowego, to też kiedyś będę z tym kombinować.

też myślałem o hacker.hs3.pl :slightly_smiling_face:

mój vote na Hagisa!

spisek lam

Reactions: :open_mouth: ×1 (𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻)

Głos na samo hs3

Reactions: :+1: ×1 (Tymo)