No to wyskakuję z takim tematem - nauka lutowania SMD.
Umiem lutować THT i sądzę że całkiem nieźle. Chcę się nauczyć teraz SMD. Chcę do tego uzywac lutownicy TS80 (taka mam w domu). Jest mała, poręczna i ma dostępne różne groty.
Czy wgl jest sens startować z takim tematem że sprzętem który posiadam? Jaki grot kupic? Skalpel? Jak najmniejszy punktowy?
Co sądzicie o kitach z aliexpress do nauki lutowania smd? Ma to sens? Ja przerobiłem kilka tht i uważam że były ok. W końcu w nauce lutowania chodzi by obejrzeć kilka filmików o tym jak trzymać lutownice i jak ma lut wyglądać a następnie trzeba ćwiczyć do oporu.
Co poza lutownica, cyna, topnikiem i komponentami do lutowania? Czy łupa jest absolutnie niezbedna? Nie mam miejsca na stanowisko do lutowania. Wolałbym kupić jakieś okulary powiekszajace jak już.
Everything depends on the goals.
In any case, I advise a lens with illumination, as in the picture or any similar one.
If you solder small boards, a soldering iron with tweezers is enough.
If you solder multilayer boards and BGA, you will need at least a soldering dryer, and maybe bottom heating.
To samo tyczy się tego co bym chciał lutować - nie mam nic konkretnego co bym chciał teraz w tej technologii wykonać, raczej myślę przyszłościowo aby móc zamawiać płytki pod komponenty smd. Więc powiedzmy że bym chciał w domu poćwiczyć na tych zestawach z ali
Ok. It will be useful in the space. So if you don’t use it now, you can bring it. If you need it in the future, you can take it back.
We’re planning a soldering workshop. Would you like to help us with that?
okey, jak chesz wejść na następny poziom to proponuje lutowanie gorącym powietrzem. Lutownice Hot-Air mamy w spejsie. Plus @DoomHammer zbiera listę chętnych na warsztaty z lutowania. Te zestawy są fajne do nauki. W planach chcieliśmy coś podobnego kupić na warsztaty z lutowania. Ale był za duży wybór :).
Mam też płyty po telefonach, które fajnie się nadadzą do nauki lutowania. Samo lutowanie elementów na czystych polach jest początkiem gdzie się zaczyna. Potem trzeba przejść do odlutowania elementów co jest trochę trudniejsze, ale tak jak piszesz trzeba ćwiczyć.
W lutowaniu ważne jest jak długo grzejesz dany punkt. Gdzieś przeczytałem, że jest to podobnie jak z jazdą na rowerze. Jak za wolno (czyli za krótko) to nie pojedziesz. Jak za szybko (czyli za długo grzejesz) to się wywalisz
Tak jak mówiłem, znam się na THT. Byłem też odpowiedzialny za lutowanie na produkcji więc trochę cyny stopiłem. Hot-air jest na dalszym planie ponieważ chcę wykorzystać lutownicę którą mam w domu. Jest mała i ma małe groty więc powinno dać radę. Jak na razie skończy się na tym że pewnie kupię po dwa zestawy, jeden będę lutować moją lutownicą, drugi będę składać hot-airem w HS rozlutowywanie będę ćwiczył jako kolejny etap.
Co do zestawów do ćwiczenia THT - z mojego doświadczenia najlepsze to te które mają dużo elementów i łatwo sprawdzić czy dobrze złożone - czyli jakieś świecące gadżety z masą LEDów. Rzeczy typu wykrywacz metali, radio, samochód mają mało elementów i/lub ich cena jest duża ze względu na jakieś silniki, głośniki itp