@mw tu jest ciekawy pomysł jak można rozwinąć temat obserwacji roślinek: Smart Plant | Hackaday.io
Reactions:
×2 (minions, Leszek) ·
×3 (pgrenda, Skyrgad, Xenia U ![]()
)
@mw tu jest ciekawy pomysł jak można rozwinąć temat obserwacji roślinek: Smart Plant | Hackaday.io
Reactions:
×2 (minions, Leszek) ·
×3 (pgrenda, Skyrgad, Xenia U ![]()
)
Dobre. To coś podobnego zrobiłem tylko użyłem ekranu OLED (docelowo uruchamiany po naciśnięciu przycisku) i nie mam dodatkowych czujników (temperatura, jasność, wilgotność powietrza)
Gdyby ktoś zaprojektował taka płytkę z dodatkowymi czujnikami to mógłbym dać do wyprodukowania (ostatnio wysłałem kilka takich projektów do Chińczyków, żeby mi zrobili pcb i mam eleganckie płytki w bardzo dobrej cenie)
Reactions:
×1 (DoomHammer)
świetne to, by się nadało. I nawet tanie.
Reactions:
×2 (Ninufar (Marta), Skyrgad) ·
×1 (Xenia U ![]()
)
CC @Ninufar (Marta)
U nas powinien być jakiś królewski atrybut ze światełek, jak korona, żeby było wiadomo, że to King Bob. ![]()
to jest bardziej smart doniczka. Ale fajny pomysł. Też bym taką chętnie zrobił.
@Ninufar (Marta) GitHub - bruvv/LILYGO-T-Higrow-Esphome · GitHub
O, możemy wypróbować, wygląda na łatwe w obsłudze i już z opisanym sposobem kalibracji.
Fajnie wygląda ta karta ze zdjęciem roślinki.
jak przyniesiesz kija to możemy przetestować ![]()
Reactions:
×1 (Ninufar (Marta))
Odpaliliśmy ESPHome na kijku i integrował się ładnie z OpenHome.
Obserwacje:
ad 4 akurat King Bob stoi blisko zasilania, więc nie jest to must-have, ale na pewno warto sprawdzić i wiedzieć
Reactions:
×1 (Ninufar (Marta))
Hej
zrobiłam nowe repozytorium. Myślę, że tamtego forka z poprzednim FW na razie usunę, bo go nie używamy:
Reactions:
×1 (DoomHammer)
Rozkręciłam sensor i nie widzę zbytnio tu miejsca na przesunięcie baterii - jest po drugiej stronie od sensora temperatury. Ale może jakiś materiał izolacyjny między płytką a baterią coś da? Na razie włożyłam tam trochę takiej pianki poliuretanowej i zobaczymy. ![]()
Reactions:
×1 (DoomHammer)
Sodowa lampa uliczna przedłuża okres wegetacji drzew jesienią może zadbamy o dobrostan KingBoba z pomocą lampy sodowej? ![]()
![]()
@Leszek ?