Opisywanie kart SD i pendrive

Kiedyś jak trzymaliśmy dane na dyskietkach to opisywanie nie było problemem. Pisało się na dyskietce ołówkiem co na niej się znajduje albo drukowało się naklejkę opisującą zawartość.

Podobnie z nośnikami optycznymi typu CD i DVD: na płytce spejcalnym pisakiem zapisywało się co jest i było bosko.

Teraz mamy karty microSD i Pendrive wielkości paznokcia.

Czy macie jakieś sposoby na opisanie co na danym nośniku się znajduje?

Naklejeczki z kodami QR mogą być fajne lub stworzenie jakiejś listy i napisanie samego numerka na karcie

Nie robię tego osobiście, ale markerami możesz naznaczać je jakoś i gdzieś trzymać spis co oznacza co, albo białym markerem i na tym cienkopisem. Z naklejkami jest problem na microsd że niektóre urządzenia mają tak slot że może wyhaczyć

markery to oczywiście fajnie ale psują wygląd też

A pendrive praktycznie zawsze ma jakąś dziurkę. Docinam do nich rzepy byle kawałek chociaż był i przyklejam je na większym rzepie że wiszą xD

Tam można opisać co czym

ja takich z dziurkami nie posiadam :eyes:

więc nie wszystkie mają, albo ja mam jakieś wyjątkowe

Reactions: :face_with_tongue: ×3 (DoomHammer, 𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻, Ivan | Brayton Power) · :grinning_face_with_smiling_eyes: ×1 (deleted_user_3fb835d07a9b)

Zawsze zostaje wydrukować organizer albo uszyć :v

@DoomHammer małe prostokąty z taśmy papierowej i mazak

Ale ja mam specyficzny use case - dźwięk do filmu, więc wystarczy mi np „PNW X2”

I ja wiem, że to znaczy druga karta główna dźwiękowa nagrywarki w filmie Plan na Wieczór

ja osobiście rozwiązałem ten problem w sposób taki że wydrukowałem obudowy do USB i pozaznaczałem je różnymi kolorami:

zalety:

• zmniejsza rozmiar USB
  • widać który to po kolorze

wady:

• nie każdy da się rozmontować i przełożyć do custom obudowy

ja mam ale to patent :wink: chcesz kupic - na pewnej fabyrce ogarniamy tak 300 card SD :wink:

Microsd ładuję w te adaptery SD i opisuję adapter, a nazwę karty wrzucam na urządzenie

Uwaliłem już 2 takie mini pendrive bo się przegrzały wiec z zamykaniem ich w obudowy też bym uważał

:feelsspecialman:

wydrukowac slot na sd card i trzymac je ladnie :wink:

Reactions: thisun ×2 (Andrzej Piotrowski, 𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻)

Naprawde warto miec porzadek na SD-CARD - kolory ok ale slot/klaster warto wydrukowac - masa jest