Parasolki

@mw , jutro z @filipwgrabowski chcemy przysiąść nad parasolkami. Masz jakieś pomysły jakie następne kroki warto zrobić?

Ostatnio wyszedłem zanim skończyliście więc też nie wiem w którym momencie jesteśmy :slightly_smiling_face:

Reactions: :mechanical_arm: ×7 (Ninufar (Marta), CZARAS, DoomHammer, Leszek, 𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻, Gelolas, bartykraus)

Na razie sprawdziłem koncepcję techniczną tych parasolek pod względem wymaganego zasilania. Stwierdziłem, że da się zrobić te parasolki i zasilać je z baterii.

Teraz staram się opracować jak połączyć te wszystkie paski razem. Trzeba będzie mieć 9 pasków (8 na parasolu i 1 na tyczce) które są połączone szeregowo. Wychodzimy paskiem.od rączki i wzdłuż tyczki. Ten pasek łączy się z paskiem na promieniu parasolki. Z końca promienia wychodzą druciki i wracają po tym promieniu do środka i do nich podłączony jest następny promień. I tak powtórzyć dla wszystkich promieni. Nie wiem jeszcze jaki rodzaj łączenia pasków z drutami by był najlepszy i najtrwalszy. Kupiłem takie zaciskowe przejściówki, może się to spisze. Ewentualnie polutować i jakoś zabezpieczyć miejsce lutowania.

Później chcę wymyślić jakie efekty by można było zaimplementować i je zaimplementować.

Później obmyslec zastosowanie akcelerometru i żyroskopu do tych efektów. No i to też zaimplementować.

oka, ale to chcesz robić samodzielnie wszystko, czy my mamy coś też w tym pomóc, bo trochę się zgubiłem? :sweat_smile:

Zyroskop/akcelerometr musza byc na szczycie parasolki

I to by bylo na tyle z mojej wiedzy

mamy płytkę z wbudowanym akcelerometrem, więc wtedy całą płytkę by tam trzeba dać

Cholibka

Raczka niby najmniej sie rusza wiec dawanie tam akcelerometru moze miec gorsze dzialanie

A z drugiej strony chcielismy jakies przyciski tez zrobic

Jak ma dzialac regulowanie trybow

Chyba ze zrobimy jeden staly

Płytka może być na szczycie. Żaden problem. Aby tylko się parasolka składała. Przyciski mogą być przy rączce. Pociągnie się do nich druciki. Pr,y rączce też będzie bateria.

Można też sterowanie trybami zrobić z telefonu. Albo przez wifi (tylko parasolka musi być w zasięgu zdefiniowanego wcześniej wifi) albo przez bluetooth. Nie jest to nic skomplikowanego.

ta którą mamy na miejscu ma tylko BT bez WiFi

natomiast nie wiem czy chcemy tryby, na razie fajnie mieć jeden dobry efekt

Podałem wyżej co jest do obmyslenia i sprawdzenia. Możecie się zająć tematem który was zainteresuje.

Lepiej jak bysmy nie chcieli nawet