Projekt gry FPS

Siemaneczko kochani! jako że lubie sie atancjować a ostatnio coś nie pisze to głownie dlatego ze zacząłem robić projekt FPS swój własny od 0 samotnie by sprawdzić na co mnie stać. moim celem jest zrobienie FPS opartego na pociskach (zamiast raycastach). taka napierniczanka w stylu serious sama, walki arenowe oraz bossy. gra ma być dynamiczna, szybka i całkiem przyjemna. nie robie sobie jakiegoś dużego targetu niesamowitych skomplikowanych mechanik ani nic z tych rzeczy. po prostu ma być bardzo przyjemna do grania!

Aktualnie czym moge się pochwalic to:

• Mam gotowy dynamiczny system poruszania się oparty na skakaniu chodzeniu i kucaniu
  • Przed chwilą zrobiłem cały system zmiany broni, strzelania, ammo i ammoboxów (moge tworzyć każdą bron dowolnego typu jak mi się zywnie zapragnie)
  • Nauczyłem korzystać z nowego assetu “Feel” który pozwala dynamicznie tworzyć efekty obiektów stałych a także inne efekty specjalne

2025-05-12_22-59-51.mp4

Reactions: :mechanical_arm: ×3 (𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻, RafaAutomation, bartykraus)

Jakie masz wrażenia korzystania z Visual Studio? :face_with_tongue:

szczerze mówiąc od zawsze na nim pracowałem i trudno mi sie wypowiedzieć xD

ale lubie na nim pracowac

ehh

mnie to wkurza bo podkreśla mi losowe rzeczy a i tak działa :grinning_face_with_smiling_eyes:

ja szczerze tak nie mam! podkreśla mi tylko albo błędne rzeczy, albo coś co jest już przestarzałe i proponuje alternatywna nowszą wersje :pug_dance:

Reactions: :cry: ×1 (𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻)

Zmiany:

• Dodałem system poruszania się broni (idle oraz walking)
  • Napisałem swój cel Shading
  • Stworzyłem Kamere FPS która renderuje tylko bronie przez co nie nachodzą one na ściany i zawsze są z przodu
  • Wymodelowałem i otexturowałem i zrigowałem 1 bron czyli łuk z pociskiem rakietowym

2025-05-14_23-41-44.mp4

Zmiany:

• Movement:

• Postać ma teraz blokade kucania wiec jak kuca a cos jest nad jego głowa to nie wstanie!
    • Postać teraz może chodzić po schodach!
  • Bronie:

• Zrobiłem auto przeładowywanie opcje
    • Stworzyłem animacje do łuku

2025-05-16_00-53-48.mp4

Gotowy Łuk!

2025-05-16_21-51-20.mp4

Reactions: :mechanical_arm: ×1 (bartykraus)

Kolega nie próżnuje. :slightly_smiling_face:

Reactions: :heart: ×1 (Chowder)

Zmiany:

-Kolejna bron plazma launcher poki co model i textury

2025-05-18_01-31-49.mp4

nowa bron pistolet plazma launcher

2025-05-19_22-21-53.mp4

kolejna bron to bedzie kretkogun

i ogarnianie przeciwnikow

Dawno nic nie było!

Stworzyłem pastelguna

Zrobiłem parę bugfixow z animacjami, zmiana broni