Projektowanie 3D we FreeCAD

W związku z wczorajszym wypuszczeniem pierwszej oficjalnej wersji FreeCAD pozbawionej najwiekszych dotychczasowych problemów (!), chciałbym o tym poinformować wszystkich zainteresowanych projektowaniem 3D, zachęcić do obejrzenia prezentacji FreeCAD 1.0 oraz zaproponować rozpoczęcie nauki!

Reactions: pink_heart ×9 (Xinef, Pan_Pawel_, wiczi, DoomHammer, Mirek, 𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻, Freiherr, RazKozieSmierc, RafaAutomation)

To może dopiszemy do #Lista życzeń ? :smile:

ooo, ciekawe. chętnie sprawdzę :slightly_smiling_face:

O kurweła

@3dmagik 7 osób zareagowali, czy to już masa krytyczna?

To całkiem duża liczba osób, ale czy serduszko oznacza gotowość do nauki? Jeśli tak, to wstępnie mogę podesłać kilka zadań do zrobienia “w domu” zanim zorganizowalibysmy spotkanie. W ten sposób czas “zajęć stacjonarnych” byłby najlepiej wykorzystany, ponieważ projektowanie w CAD jest tak proste, że nie do końca potrzebujecie do tego mnie :wink:

To ja dodam: Lista zapisów na warsztaty - HS3 - Arkusze Google

@3dmagik kiedy mógłbyś przeprowadzić mnie przez ścieżkę treningową?

Na poczatku chciałbym przesłać Ci materiały do przerobienia we wlasnym zakresie, jako kickstart i podstawę do dalszego dzialania. Nie mam ich jednak zebranych w jednym miejscu… Czy korzystałeś wcześniej z FreeCADa? Może z innego podobnego oprogramowania? Mam nadzieję, że to podejście przyjmie się i inni też będą mogli z niego skorzystać. To droga eksperymentalna. Zobaczymy!

Jedynie przeszedłem jakiś tutorial na YT. Już zdążyłem zapomnieć, szczerze mówiąc

Bazuję na:

Do nauki niezbędnej podstawy podstaw, najlepiej zainstalować FreeCAD w wersji 1.0 lub wyższej (póki co wersja 1.0 jest najnowszą stabilną wersją, ale nie wiadomo kiedy wyjdzie kolejna) i zapoznać się z poniższym materiałem w podanej kolejności:

GUI:

Lista Workbenchy:
https://wiki.freecad.org/Workbenches

Sketcher Workbench:

Part Design Workbench:

Assembly Workbench:

Zachęcam do korzystania z tej wersji materiałów, ponieważ są na bieżąco aktualizowane. Można też zmienić język na polski. Większość przyszłych materiałów napotkasz w języku angielskim, dlatego warto jednak przyzwyczaić się do tego nazewnictwa.

Jeśli preferujesz YouTube, to polecam:

“FreeCAD 1.0 Ultimate Beginners Crash Course in 1 hour” (MangoJelly Solutions) lub “FreeCAD 1.0 Tutorial dla Początkujących 2025” (Damian Lewczuk).

Reactions: :heartpulse: ×1 (Xinef)

Zaktualizowałem powyzszy post :+1:

O, to z chęcią przestudiuję powyższe materiały.

Tak się składa, że prowadzę zajęcia na Politechnice z Solidworksa, ale planuję przerzucić się na FreeCADa. Więc musiałbym zobaczyć czym to się w praktyce różni i jak przerobić dotychczasowe ćwiczenia (modelowanie części, złożeń i analiza CFD) na FreeCAD.

Oprócz tego rozważam jeszcze zrobienie jakichś ćwiczeń na OpenSCAD, bo w druku 3D czasem się to narzędzie przydawało.

Reactions: :green_heart: ×1 (DoomHammer)

“zrobienie” as in “przerobienie” czy “zrobienie” as in “zorganizowanie”? Bo gdybyś organizował to ja jestem chętny!

Chodzi o OpenSCAD?
W zasadzie to bym musiał zrobić od zera, bo idea OpenSCAD się dość mocno różni od innych narzędzi CADowskich. Jest to bardziej programowanie modelu 3D. No i w efekcie ma trochę inne zastosowania, więc dobrze by było jakbym ćwiczenia ułożył konkretnie pod te zastosowania.

Dobrym przykładem jest skrzynka na narzędzia którą sobie wydrukowałem, która właśnie używa OpenSCAD żeby wygenerować model w oparciu o parametry typu ile chcemy mieć przegródek, jakie mają być wymiary tych przegródek, i tak dalej. Wprowadzamy kilkadziesiąt zmiennych i program nam wylicza model :3

Odnoszę wrażenie, że to dość zaawansowany przykład użycia OpenSCADa, ale dobrze ilustrujacy po co to w ogóle potrzebne.

Tak czy siak, sam tylko liznąłem temat, ale jak przygotuję jakieś z tego zadania dla moich studentów, to mógłbym i dla HS3 poprowadzić.

Reactions: :green_heart: ×1 (DoomHammer) · cyber ×1 (DoomHammer)

I to co mi wyszło :3

Reactions: :blue_heart: ×1 (DoomHammer)

Jeszcze tylko musiałbym kiedyś podrukować i ponaklejać etykiety na przegródki xD

uuuu, też taką chcę tylko większą ^^

No, ta już trochę zbliżała się do limitów powierzchni roboczej w mojej Prusie xD