Rhino 3D Team

Woohoohooo a co tu za piękne rzeczy się dzieją :open_mouth: moje kochane Rhino brane na robotę?

Reactions: :open_mouth: ×1 (Ninufar (Marta))

To też mój ulubiony program do modelowania. :smile:

@minions tutaj jest repo z modelami różnych płytek :slightly_smiling_face: GitHub - adafruit/Adafruit_CAD_Parts: CAD files for various boards, components and parts · GitHub

Polecam Ci również na początku modelować z otwartym spisem dostępnych komend w Rhino. Jeśli pomyślisz, że fajnie by było wymodelować coś konkretnego, jak np. ścięty stożek, to jest duża szansa, że znajdziesz na to komendę :grinning:
https://docs.mcneel.com/rhino/7/help/en-us/index.htm#commandlist/command_list.htm%3FTocPath%3D_____3

to ja zamawiam jakieś porównanie Rhino, Fusion360, FreeCAD i innych potencjalnych zabawek z tego nurtu

CC @3dmagik

Z pozostałych programów raczej nie korzystałam, ale mam nadzieję, że będę miała jakieś wnioski po prezentacji Fusion360 :slightly_smiling_face:

Reactions: :+1: ×1 (DoomHammer)

A to CC @pjoter jeszcze :slightly_smiling_face:

Reactions: :+1: ×1 (pjoter)

Reactions: :laughing: ×2 (Ninufar (Marta), minions)

Czuję presję

Reactions: :people_hugging: ×1 (DoomHammer)

Oj, jestem pewna, że będzie bardzo ciekawie. Szczególnie interesuje mnie jak zajmujesz się przygotowaniem modeli pod wydruk 3D. Modelowałam trochę w Rhino, ale dopiero od niedawna pod kątem stworzenia dobrego modelu pod wydruk. :grin:

Reactions: :+1: ×1 (pjoter)

Będę o tym trochę mówić :wink:

Well… Rhino jest od FreeCad czy innych Inventoro podobnych odmienny bo nie działa na relacjach. Znaczy się niby można z tym kombinować ale jest to niewygodne I problematyczne. Rhino jest takim trochę free modelerem o wielu różnych paradygmatach modelowania tj. ma różne algorytmy, matematyki itd. Ponadto od wersji 7 dodali modelowanie w typie blendera czy Maya. Zapomniałem teraz nazwy. Generalnie dużo by opowiadać :smile: Rhino ma jedną genialna rzecz - mega fajny cmd line z autouzupelnienianiem i podpowiedziami. To tam robi robotę ogromnie!

Nic nie rozumiem, ale może za tydzień zeozumiem

Haha, mam podobnie… ale ja zaczynam powątpiewać w to, czy cokolwiek zrozumiem :sweat_smile::rofl:

Temat rzeka, bez najlepszego wyboru :slightly_smiling_face: We wszystkim mozna zrobic co się chce. Zależnie od potrzeb konkretnego stylu modelowania, przyzwyczajen, czy latwosci w nauce. Dla mnie osobiście, najważniejsze jest ostrożne podejście do rozwiazan subskrybcyjnych typu Fusion360, bo w pewnych okolicznościach mogą okazać się mocno ograniczajace (nie bez powodu nie wszystkie firmy decydują się na rozwiązania subskrybcyjne/chmurowe)