Woohoohooo a co tu za piękne rzeczy się dzieją
moje kochane Rhino brane na robotę?
Reactions:
×1 (Ninufar (Marta))
Woohoohooo a co tu za piękne rzeczy się dzieją
moje kochane Rhino brane na robotę?
Reactions:
×1 (Ninufar (Marta))
To też mój ulubiony program do modelowania. ![]()
@minions tutaj jest repo z modelami różnych płytek
GitHub - adafruit/Adafruit_CAD_Parts: CAD files for various boards, components and parts · GitHub
Polecam Ci również na początku modelować z otwartym spisem dostępnych komend w Rhino. Jeśli pomyślisz, że fajnie by było wymodelować coś konkretnego, jak np. ścięty stożek, to jest duża szansa, że znajdziesz na to komendę ![]()
https://docs.mcneel.com/rhino/7/help/en-us/index.htm#commandlist/command_list.htm%3FTocPath%3D_____3
to ja zamawiam jakieś porównanie Rhino, Fusion360, FreeCAD i innych potencjalnych zabawek z tego nurtu
CC @3dmagik
Z pozostałych programów raczej nie korzystałam, ale mam nadzieję, że będę miała jakieś wnioski po prezentacji Fusion360 ![]()
Reactions:
×1 (DoomHammer)
A to CC @pjoter jeszcze ![]()
Reactions:
×1 (pjoter)

Reactions:
×2 (Ninufar (Marta), minions)
Czuję presję
Reactions:
×1 (DoomHammer)
Oj, jestem pewna, że będzie bardzo ciekawie. Szczególnie interesuje mnie jak zajmujesz się przygotowaniem modeli pod wydruk 3D. Modelowałam trochę w Rhino, ale dopiero od niedawna pod kątem stworzenia dobrego modelu pod wydruk. ![]()
Reactions:
×1 (pjoter)
Będę o tym trochę mówić ![]()
Well… Rhino jest od FreeCad czy innych Inventoro podobnych odmienny bo nie działa na relacjach. Znaczy się niby można z tym kombinować ale jest to niewygodne I problematyczne. Rhino jest takim trochę free modelerem o wielu różnych paradygmatach modelowania tj. ma różne algorytmy, matematyki itd. Ponadto od wersji 7 dodali modelowanie w typie blendera czy Maya. Zapomniałem teraz nazwy. Generalnie dużo by opowiadać
Rhino ma jedną genialna rzecz - mega fajny cmd line z autouzupelnienianiem i podpowiedziami. To tam robi robotę ogromnie!
Nic nie rozumiem, ale może za tydzień zeozumiem
Haha, mam podobnie… ale ja zaczynam powątpiewać w to, czy cokolwiek zrozumiem ![]()
![]()
Temat rzeka, bez najlepszego wyboru
We wszystkim mozna zrobic co się chce. Zależnie od potrzeb konkretnego stylu modelowania, przyzwyczajen, czy latwosci w nauce. Dla mnie osobiście, najważniejsze jest ostrożne podejście do rozwiazan subskrybcyjnych typu Fusion360, bo w pewnych okolicznościach mogą okazać się mocno ograniczajace (nie bez powodu nie wszystkie firmy decydują się na rozwiązania subskrybcyjne/chmurowe)