Sufit światła i koloru – ambilight

Na Festiwalu Światła ramach wystawy o twórczości Roberta Procha planuję wykonać (z Waszą pomocą :wink: ) sufit, który będzie świecił i pulsował kolorem oraz energią animacji, wyświetlanych na ekranie w pomieszczeniu - taki ambilight.
Wraz z @mars będziemy wykonywać animacje obrazów Roberta – spróbujemy je ożywić. Sufit będzie dodatkiem, który sprawi, że całe pomieszczenie będzie wypełniała dynamika obrazu i zmieniających się kolorów.

Za radą @𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻 zakupiłam 3 szt. tego: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-ledmax-na-5v-60a-300w-slim-wentylator-13416240430,
za radą @DoomHammer m 2 szt. tego: https://kamami.pl/kontrolery-m5stack/581999-m5stack-atom-lite-zestaw-deweloperski-iot-z-modulem-esp32-pico-c008.html
i jedzie do mnie 100 metrów ledów WS2812B, 5m 30 LED, IP65 stąd: https://a.aliexpress.com/_EQ5bQcn (mają być pod koniec kwietnia).
Na obrazku pokazałam zakreśleniem zakres sufitu, jaki planuję „zaledować” :wink:
Pod ledami miał być też zamocowany materiał sufitu napinanego podwieszanego z firmy https://dpsceilings.com ale niestety, nie w tym roku… nie ogarną się z tym. Rozważam więc inne rozwiązania – białe płótno, jakąś folię mleczną czy coś podobnego.

**Potrzebuję Waszej pomocy. **

Proszę podpowiedzcie czy coś jeszcze powinnam przewidzieć i zamówić? W związku z tym, że nie znam się na takich zabawach, potrzebowałabym też pewnie zaangażowania osób bardziej obeznanych w zaprogramowaniu sufitu i samym jego montażu już bezpośrednio przed Festiwalem.

:sun: Kto chciałby dołączyć do stworzenia tej instalacji?

image.jpg

Reactions: :mechanical_arm: ×1 (𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻)

@mw w o tym z Tobą rozmawiałam w poniedziałek :wink: Będę wdzięczna za rady :blush:

Cześć, szykuje się dosyć napięty grafik w związku z ‘Parasolkami’ ale jak wystarczy czasu to chętnie bym mógł pomóc od strony połączenia tego do kupy plus softłerowej :grinning_face_with_smiling_eyes:

Reactions: :heart: ×1 (Asia_Lena)

Superaśnie :grin:

A zasilacze do zasilaczy są?

Jest to, co wyżej wymieniłam. Niczego więcej nie mam. Jak muszę mieć, to proszę o info, co dokładnie i ile tego

@DoomHammer są kable do zasilaczy? Te kabelki co się z jednej strony do gniazdka wsadza a z drugiej do zasilacza?

Ostatnio przynioslem kable z wtyczkami do gniazda ale bez koncowki z drugiej strony

To takie kable będą dobre do tych zasilaczy, bo zasilacz jest na kabel zaciskany śrubą.

Czyli mamy

Myślę jak zamontować ledy. Może przydałyby się listwy na które by były przyklejone paski ledowe.

Moim zdaniem to jest element zbędny, chociaż tak też można

Z mocowaniem tam będzie trochę zabawy, bo nie można niczego wbijać, wiercić itp. Nad tym jeszcze będę główkowała :wink: Najważniejsze dla mnie jest na tą chwilę to, czy powinnam jeszcze zamawiać coś z neta, żeby te ledy uruchomić.

do samego uruchomienia masz za dużo - wystarczyła by zwykła ładowarka od telefonu :grinning_face_with_smiling_eyes: mam watpliwości czy aby do zrobienia całej tej instalacji nie masz za dużo i nie wystarczył by jeden zasilacz - @mw??

Możliwe że jeden zasilacz by wystarczył ale może z dwoma będzie łatwiej rozprowadzić prąd. Jeden z jednej strony, a drugi z drugiej.

Reactions: :+1: ×1 (maciej_d)

Na ładowarce 2A od telefonu zasilaismy 20m paska. Nie wiem czy by dało radę więcej, bo nie mieliśmy więcej. Ten zasilacz ma 60A, więc prawdopodobnie (o ile to prawda z tą mocą) da się bez problemu zasilić 100m. Oczywiście nie można zasilić całego 100m paska tylko z jednego punktu. Powinny być co np. te 20m dołączone zasilania. W zależności jak te paski się rozłoży to może być duża odległość pomiędzy zasilaczem a kolejnymi fragmentami paska, więc przy dwu zasilaczach może być łatwiej ten prąd rozprowadzić.

Może też by się przydał jakiś włącznik 230V żeby cały czas zasilacze nie były podłączone do prądu.

Z zeszłorocznego pokoju bez kolorów mam dwa przedłużacze połączone z jednym włącznikiem- włączało się nim lampki na regałach

20230513_123721.jpg

Reactions: :+1: ×1 (mw)

Jak dobrze zrozumiałem ten rzut pomieszczenia to ekranem będzie ten zakreskowany obszar wielkości 20x5m? Paski są długości 5m, więc można je złączyć na długość 20m, wtedy puszczamy 5 takich długich pasków, albo puścimy w poprzek 20 pasków po 5m. Wydaje mi się, że lepiej będzie się trzymały krótsze paski niż dłuższe, przez swoją masę. Ale trzeba by zobaczyć jak je tam przymocować do sufitu.

Do sufitu nie będziemy ich mocować.