Na Festiwalu Światła ramach wystawy o twórczości Roberta Procha planuję wykonać (z Waszą pomocą ) sufit, który będzie świecił i pulsował kolorem oraz energią animacji, wyświetlanych na ekranie w pomieszczeniu - taki ambilight.
Wraz z @mars będziemy wykonywać animacje obrazów Roberta – spróbujemy je ożywić. Sufit będzie dodatkiem, który sprawi, że całe pomieszczenie będzie wypełniała dynamika obrazu i zmieniających się kolorów.
Proszę podpowiedzcie czy coś jeszcze powinnam przewidzieć i zamówić? W związku z tym, że nie znam się na takich zabawach, potrzebowałabym też pewnie zaangażowania osób bardziej obeznanych w zaprogramowaniu sufitu i samym jego montażu już bezpośrednio przed Festiwalem.
Kto chciałby dołączyć do stworzenia tej instalacji?
Cześć, szykuje się dosyć napięty grafik w związku z ‘Parasolkami’ ale jak wystarczy czasu to chętnie bym mógł pomóc od strony połączenia tego do kupy plus softłerowej
Z mocowaniem tam będzie trochę zabawy, bo nie można niczego wbijać, wiercić itp. Nad tym jeszcze będę główkowała Najważniejsze dla mnie jest na tą chwilę to, czy powinnam jeszcze zamawiać coś z neta, żeby te ledy uruchomić.
do samego uruchomienia masz za dużo - wystarczyła by zwykła ładowarka od telefonu mam watpliwości czy aby do zrobienia całej tej instalacji nie masz za dużo i nie wystarczył by jeden zasilacz - @mw??
Na ładowarce 2A od telefonu zasilaismy 20m paska. Nie wiem czy by dało radę więcej, bo nie mieliśmy więcej. Ten zasilacz ma 60A, więc prawdopodobnie (o ile to prawda z tą mocą) da się bez problemu zasilić 100m. Oczywiście nie można zasilić całego 100m paska tylko z jednego punktu. Powinny być co np. te 20m dołączone zasilania. W zależności jak te paski się rozłoży to może być duża odległość pomiędzy zasilaczem a kolejnymi fragmentami paska, więc przy dwu zasilaczach może być łatwiej ten prąd rozprowadzić.
Jak dobrze zrozumiałem ten rzut pomieszczenia to ekranem będzie ten zakreskowany obszar wielkości 20x5m? Paski są długości 5m, więc można je złączyć na długość 20m, wtedy puszczamy 5 takich długich pasków, albo puścimy w poprzek 20 pasków po 5m. Wydaje mi się, że lepiej będzie się trzymały krótsze paski niż dłuższe, przez swoją masę. Ale trzeba by zobaczyć jak je tam przymocować do sufitu.