Potrzebuję Waszej pomocy/pomysłów jak tą konstrukcję zoptymalizować żeby wyszło ładnie.
Zamysł tego: świecąca kostka na Festiwal Światła która ma być duża, ładna i zmieniać kolorki.
Wstępnie zaplanowałem prototyp taki, że światło ma być w środku tego boxa i ma być przepuszczane przez ścianę 0.3-1 mm (nie mam jeszcze pewności, muszę przeprowadzić eksperyment kiedy lepiej widać). Podświetlane mają być same literki, te figurki, grafiki etc nie są ważne w ciemni, przy zgaszonym świetle musi zostać napis “Festiwal Światła” a jak się światło zapali to się pojawiają inne pierdoły.
Narzucajcie pomysły jak Wy to widzicie, bo ja sam jeszcze tego nie widzę, ale jakieś wyobrażenia w głowie mam
@pjoter jakieś sugestie? To ma być wydrukowane a podobno najlepiej się znasz na filamentach. @Asia_Lena miała propozycję wydrukować takim filamentem jak była wystawa OBJ na festiwalu, czyli że go widać bardzo dobrze pod światłem UV
@mw masz jakiś pomysł jak dobrze umieścić paski w środku żeby świeciły jasno i było to światło widać tylko w określonych miejscach a nie na wszystkich ścianach?
można użyć listwy do LEDów, gdzie w zależności od kształtu można ukierunkować świtało. Ewentualnie zrobić przegrodę w srodku, aby LEDy tylko świecił na jedną ściankę.
Jeśli Ledy się nie nagrzeją to pla styknie. Chyba naturalne jest dobre do takich rzeczy, ono wychodzi lekko perłowe wtedy. Do środka można drukować wstawkę z czarnego pla aby zaizolować optycznie inne ściany
Co do wyboru koloru filamentu to pewnie ten sam co litofany się drukuje, ja nigdy nie rpbilem