Świecąca kostka

Guten Morgen jak to się mówi.

Potrzebuję Waszej pomocy/pomysłów jak tą konstrukcję zoptymalizować żeby wyszło ładnie.

Zamysł tego: świecąca kostka na Festiwal Światła która ma być duża, ładna i zmieniać kolorki.

Wstępnie zaplanowałem prototyp taki, że światło ma być w środku tego boxa i ma być przepuszczane przez ścianę 0.3-1 mm (nie mam jeszcze pewności, muszę przeprowadzić eksperyment kiedy lepiej widać). Podświetlane mają być same literki, te figurki, grafiki etc nie są ważne w ciemni, przy zgaszonym świetle musi zostać napis “Festiwal Światła” a jak się światło zapali to się pojawiają inne pierdoły.

Narzucajcie pomysły jak Wy to widzicie, bo ja sam jeszcze tego nie widzę, ale jakieś wyobrażenia w głowie mam

Reactions: :flashlight: ×1 (𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻)

tu można pooglądać jak wygląda część górna, grubości literek - tak jak wyżej, nie wiem jakie będą

Swiecidelko_v1.stl

@pjoter jakieś sugestie? To ma być wydrukowane a podobno najlepiej się znasz na filamentach. @Asia_Lena miała propozycję wydrukować takim filamentem jak była wystawa OBJ na festiwalu, czyli że go widać bardzo dobrze pod światłem UV

@mw masz jakiś pomysł jak dobrze umieścić paski w środku żeby świeciły jasno i było to światło widać tylko w określonych miejscach a nie na wszystkich ścianach?

można użyć listwy do LEDów, gdzie w zależności od kształtu można ukierunkować świtało. Ewentualnie zrobić przegrodę w srodku, aby LEDy tylko świecił na jedną ściankę.

o tym myślałem, zawsze też można zrobić grubsze ściany :slightly_smiling_face:

Jeśli Ledy się nie nagrzeją to pla styknie. Chyba naturalne jest dobre do takich rzeczy, ono wychodzi lekko perłowe wtedy. Do środka można drukować wstawkę z czarnego pla aby zaizolować optycznie inne ściany
Co do wyboru koloru filamentu to pewnie ten sam co litofany się drukuje, ja nigdy nie rpbilem

Reactions: :green_heart: ×2 (DoomHammer, 𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻)

ja robiłem próbę z TPU (bo tylko TPU mam :xd: ) i wyszło nawet pięknie