Hej, Powracam z zapytaniem o warsztacik elektroniczny dla takiej grupy ,
konkretny pomysł co mogliby zmajstrować - termin i zajawkę z przyjemnością przekażę zainteresowanym,
(jeśli mogę coś organizacyjnie wesprzeć - angażujcie mnie/nas! ).
Pozdrowienia
Zapraszamy na warsztaty z budowy świecących parasolek!
Dołącz do nas w Hackerspace Trójmiasto i stwórz swoją własną, unikalną świecącą parasolkę! To wyjątkowa okazja, aby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi, a przy tym nauczyć się czegoś nowego. Terminy:
26.05.2024 (niedziela) godz. 14:00 - 19:00
2.06.2024 (niedziela) godz. 14:00 - 19:00 Gdzie?
Hackerspace Trójmiasto, Gdańsk, al. Wojska Polskiego 41 Dla kogo?
Warsztaty są dla każdego! Możesz przyjść z rodziną lub znajomymi. Jedyny warunek: przynajmniej jedna osoba z pary musi być pełnoletnia. Specjalne okazje:
Idealny pomysł na prezent z okazji Dnia Matki i Dnia Dziecka! Co musisz umieć?
Nic! Wszystkiego Cię nauczymy. Wystarczy, że masz chęci i zapał do majsterkowania. Co zabrać?
Laptop (jeśli chcesz wgrać swój pierwszy program) i dużo energii!
Warsztaty obejmują:
Myślałam (za sugestiami rodziców) o nico prostszych warsztatach - może dzieci wykonałyby każdy jedne element działającej całości?
Dzieci mogłyby wstępnie zweryfikować swoje zainteresowania (ta grupa to dzieci z potencjalnymi smykałkami ścisłymi czy pokrewnymi, więc jest szansa na dużo dłuższą przygodę(!) Po prostu na ten początek- coś light (również kosztowo - czyli bez prac do zabrania).
ja mógłbym zaproponować zajęcia z tworzenia “inteligentnego domu” za pomocą takiej gotowej płytki. Do niej podłącza się różne czujniki i odpowiednio programuje tą inteligencję. Można programować w Pythonie.
Na potrzeby takich warsztatów bym zakupił np. 10 sztuk takich zestawów z którymi dzieci by się mogły bawić i nauczyć programowania mikrokontrolerów.
Przykładowy projekt: monitoring otwarcia drzwi w domu z powiadomieniem na telefon https://www.youtube.com/watch?v=RVE28GaaxKI Banalne do zrobienia nawet dla dzieci, a bardzo efektowne.
fajne, aczkolwiek byłoby lepsze gdyby można było tego używać nie tylko do zabawy i nauki a i do funkcjonowania smart home, tu z tego co widzę większość rzeczy jest dostępna tylko offline albo z apki lokalnie z domu
Nie. To jest tylko kwestia stworzenia odpowiedniego programu. Może to być też sterowane “z chmury” i możesz tym kontrolować z telefonu będąc poza tą siecią. Świetnie do tego nadaje się taki serwis i aplikacja Blynk, ale jest też dużo innych rozwiązań łącznie z postawieniem swojego serwera na hostingu (minimalistycznie wystarczy zaimplementować bibliotekę z MQTT) Robiłem aplikacje pod Blynk oraz też własną opartą o swój serwer. Specjalnie trudne to nie jest.