Windows 10 eol - Linux to the rescue

W związku z kończącym się wsparciem dla Windows 10 (październik 2025) urodził się pomysł żeby w jakieś formie dołączyć, lub zrobić podobną we własnym zakresie, do akcji https://endof10.org/ .

Idea za tym stojąca to pomoc “statystycznemu” użytkownikowi w uratowaniu komputera/laptopa, który nie będzie wspierał Windows 11.

Ten wątek to kontynuacja i dedykowane miejsce do rozmowy zaczętej w #wydarzenia-dyskusja​:tear_off_calendar: .

Na razie trwa burza mózgów i zgłoszenia chętnych do udziału w tej akcji.

Nie wiem jak dodać listę do zapisów, więc daj :white_check_mark: pod tą wiadomością jeżeli chcesz dołączyć.

List chętnych, którzy zgłosili się do tej pory:

• @bartykraus
  • @Jim Di Griz
  • @@vi:unsola.ci
  • @Arek
  • @pienczyk
  • @𝓚𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻

Reactions: :mechanical_arm: ×1 (Arek) · partytux ×1 (DoomHammer) · :white_check_mark: ×1 (@vi:unsola.ci)

Kintera też dopisz :face_with_tongue:

Reactions: pink_heart ×1 (pienczyk)

@DoomHammer ogarniemy tego maila czy cuś?

A chcemy mejla w końcu czy formularz? Bo głosy były różne i podobnie głośne :wink:

Grunt, żeby wszyscy uczestnicy mieli dostęp i mogli się odpowiadać petentom. Nie wiem, jak miałby wyglądać/działać formularz, ale jeśli powyższe będą spełnione to, chyba git

W sumie może by to robić jako co-op z TLUG ? CC: @Traq @Piotr SP2IML @grzegorzborowiak @Cyryllo

Ja na ten moment też nie, ale można zrobić statyczny landing I na nim formularz z MailJS który po wysłaniu idzie na mejla określonego

Spoko, ale dla mnie istotniejsza jest ta kwestia dostępu dla wszystkich – chcę uniknąć sytuacji, w której jest jedna osoba, która odbiera potencjalne zgłoszenia i musi je dalej przekazywać

A ja proponuję pochylić się nad tematem gdy przyjdzie chociaż jedno zgłoszenie :slightly_smiling_face:

Tak myślę właśnie o jakimś nagłośnieniu tej akcji. Jakie są/były zwyczajowe kanały informacyjne?

Ja nawet kiedyś zaczełem robić strone ale niestety brak czasu :face_with_tongue: https://czasnalinux.pl/

Reactions: pink_heart ×2 (DoomHammer, pienczyk)

Kawał roboty. Miałeś zamiar to wykorzystać komercyjnie? Ta akcja, przynajmniej w moim założeniu miała być pro bono.

Pochylić się nad tematem sposobu przyjmowania zgłoszeń, jak przyjdzie chociaż jedno zgłoszenie? :sweat_smile:

formularze na netlify mają opcję rozsyłanie zgłoszeń na maila

ale maks 100 zgłoszeń miesięcznie, choć moim zdaniem więcej może nie być

Bez komercji. Zamysł był taki aby wrzucić maksymalne dużo informacji aby każdy poradził sobie z instalacją + rozwiązania jakieś na blogu np co zrobić ze starym komputerem aby zainstalować tam np proxmoxa itp. różne rozwiązania różne informacje o distrach itd

image.png

Reactions: :+1: ×1 (pienczyk)

można tego dodać w cholerę więc najprostsza opcja którą widzę to dopiąć formularz gdzieś na HS3 albo na nowej stronce ex. endof10.hs3.pl i tam dać tego formsa z rozsyłką każdemu na maila

albo wyciągać CSV z netlify i gdzieś to publikować na żywo, np na google spreadsheets żeby ewentualnie można było jakieś notatki dopisywać

Fajny pomysł, szkoda żeby się marnował :wink: